sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Oulusta Kajaaniin...

....on  180 kilometriä.

Kainuu on minulle tuttua seutua lapsuudesta. Kesäisin vietettiin paljon aikaa velipoikien ja serkkujen kanssa mummolassa Kotipirtillä Paltamossa, joka sijaitsee Oulujärven rannalla noin 143 km päässä Oulusta ja 37 km päässä Kajaanista. Välillä oltiin myös Kontiomäellä ja Kajaanissa, missä suunnalla serkut asuivat.

Kotipirtti sijaitsi Paltamon keskustasta muutaman kilometrin Puolangan suuntaan ja oli sellaisen korkean mäen päällä. Muistot mummolan kesistä ovat todella hienot, vaikka aina mummolaan perille päästyä mummo laitto meille pennuille viilipurkit käteen ja passitti meidät mustikkamehtään. Alempana tienvarressa kasvoi vattupensaita, missä myös monesti marjassa oltiin. Tokihan ehdittiin myös pikku kepposia tekemään, niinkuin se, kun "lainattiin" mummolassa kylässä olleen papparaisen pappatunkkaa ja mentiin ajamaan sillä lähellä olleen sikalan pihaan. Ei riittäny piha-alue. Seinään karkas se tunkka :D No pienillä vaurioilla selviittiin. Mutta mikä upeaa nykyiseen menoon verrattuna, elämä oli yksinkertaista. Mummolassa ei ollut sähköjä ja vesi kannettettin kaivosta. Ainoa elektroniikkalaite taisi olla paristokäyttöinen radio, mitä aina joskus kuunneltiin. Iltaisin vanhempi väki pelasi usein korttia ja nuorempi väki oli kihona seuraamassa korttipelejä. Yksi upea paikka mummolassa oli savusauna.  Kaivosta kannettiin vesi saunan ulkopuolella olevaan muuripataan ja siinä risuilla lämmittettiin pataa ja saatiin kuumaa pesuvettä saunaan. Itse saunanlämmitys oli vanhemman väen puuhaa ja kesti useita tunteja. Mutta siitäkin huolimatta, sauna lämpesi usein :)

Näillä ajatuksilla oli hyvä lähteä talvilomalla viikolla 12 kuvitteelliselle juoksumatkalle lapsuudesta tuttuihin maisemiin Paltamoon, Kontiomäelle ja Kajaaniin.

Maanantaina loman ensimmäisenä päivänä päätin aamusta päästellä pikkusen vauhdikkaampaa juoksua, jotta reissu alkaa hyvin. Edettiin 15,17 km. Ensimmäinen stoppi Pikkaralan kylän paikkeilla Oulujokivarressa. On muuten kesällä todella upeaa ja kaunista seutua. Illasta matka jatkui kevyellä hölkällä 10,89 km. Oltiin jo Muhoksella Laukan Sillan paikkella Oulujoki-varressa. Matkaa taitettu yhteensä 26,06 km. Aika tankata, saunoa ja levätä. Matka jatkuu seuraavana päivänä.

Tiistaiaamuna keppijumppaa ja venyttelyä ja sitten jatkui matka. Matkanteko maistui mukavalle. Aurinko paistoi ja kilometrilukema vaihtui mittarissa. Tiistain ensimmäisellä etapilla kevyttä hölkkää ja  matkaa kertyi 15,52 km ja oltiin keskellä ei mitään Muhoksen ja Utajärven välillä. Illalla jatkettiin matkaa ja haettiin sopivaa stoppipaikkaa. Edelleen sama vauhti kuin aamupäillä eli kevyttä hölkkää ja matkaa kertyi 12.89 km. Päivän saldo 28,41 km ja kokonaissaldo 54,47 km. Oltiin Utajärvellä Murrontien paikkeilla. Tankkaus, saunominen ja unta palloon.

Keskiviikkoaamuna herättiin kevätpäivän tasaukseen ja tiedossa se, että tästä eteenpäin päivät pitenevät ja valon määrä lisääntyy :) Aamusta normi jumpat ja venyttelyt ja kiva huomata, että matkanteko ei tuntunut jaloissa vielä yhtään. Päivän ohjelmassa jälleen kaksi etappia, jotka molemmat tehdään kevyttä hölkkävauhtia. Upea aurinkoinen aamu ja klo 10:00 aikaan matka jatkuu. Päivän ensimmäinen etappi hölkäten 18,87 km. Ollaan Puhakantien paikkella Utajärven ja Vaalan välillä Oulujoki-varressa. Illalla lyhyempi kevyt pyrähtelylenkki 9,07 km upeassa ilta-auringossa. Päivän saldo 27,94 km ja kokonaissaldo 82,41 km. Päivän toisella lenkillä siirryttiin Pohjois-Pohjanmaalta Kainuun puolelle. Tarkalleen oltiin jo Vaalan kunnan alueella Otermaojan ja Lamminahontien välillä. Illalla normikuviot. Tankkausta, saunomista ja lepoa seuraavan päivän koitoksia varten.

Torstaiaamuna aurinkoa ja samat aamutoimet kuin aiemmin. Tuntemukset kropassa ja jaloissa hyvä.  Minkäänlaista kolotusta tahi väsymystä ei havaittavissa. Päivän ensimmäisellä etappilla tarkoitus tehdä osa matkasta sellasta reipasta ravia. Matkaan päästiin jo ysin jälkeen ja matkaa kertyi 14,09 km. Etapilla ohitettiin Vaalan taajama ja taukopaikka löytyi Oulujärven rannalta Jylhänniementien paikkeilta. Edelleen Vaalan kunnan alueella oltiin. Illasta kevyttä hölkkää 11,54 km. Päivän saldo 25,63 km ja kokonaissaldo 108,04 km. Nyt oltiin Paltamon kunnan alueella Rytiperän ja Kiveslahdentien kohdilla. Nyt tankataan, saunotaan ja levättään. Matkaa on vielä jäljellä, mutta hyvässä vauhdissa ollaan, jotta sunnuntaina ollaan perillä määränpäässä.

Perjantaiaamuna aurinkoa ja välillä kevyttä lumisadetta. Normi aamutouhut ja kympin aikaan juoksukamat päälle ja matka jatkuu. Ensimmäinen kilsa oli pikkusen jäykkää menoa, mutta sen jälkeen askel alkoi taas rullata. Kevyttä kropanherättelyhölkkää ja maisemien ihailua. Matkalla ohitettiin Petäjälahdentien risteys, mistä muistaakseni pitäs kääntyä, jos oltas matkalla Mervi-serkun mökille. Mutta matka jatkui eteenpäin, koska ei taida olla Mervin porukat nyt siellä paikalla. Kivesjärven rantamaisemaa järven päähän asti ja päivän ensimmäinen lenkki 15,22 km päättyi Kivesjärven rantatien kohdille. Matkaa Paltamoon enää parikymmentä kilsaa :) Kivesjärvi on kylä Paltamon kunnan alueella. Kivesjärven kylä valittiin aikoinaan vuonna 1993 Vuoden kyläksi. Iltalenkkinä kevyttä pikkusta pyrähtelyä 9,23 km. Päivän saldo 24,45 km ja kokonaissaldo 132,49 km. Ollaan likellä Manamansalontien risteystä. Manamansalo kuuluu Vaalan kuntaan, mutta tuossa risteyksen kohdilla taidetaan olla Paltamon puolella....vissiin. Jännästi menee nämä kuntarajat :) Niille, joille Manamansalo ei sano mitään, suosittelen käymään paikanpäällä. Hienot hiekkarannat ja upeaa järvimaisemaa :) Illasta normi huoltotoimenpiteet ja valmistautumista seuraavaan päivään.

Lauantaiaamu ja liikkeelle jo klo 09:00 aikaan. Aurinko paistaa ja matkaa ei ole enää paljoa. Nyt voi jo alkaa fiilistellä ja keskittyä tuttujen paikkojen tarkkailuun :) Rentoa kevyttä hölkkää 12,12 km ja jaloissa eikä kropassa vieläkään mitään väsymisen  merkkejä.  Paltamon taajaman kyltit tulevat vastaan. Tuttuja teiden nimiä ja edessä näkyy Oulujärveä ja rautatiesiltaa. Rautatieaseman ohi ja tullaan Puolangantien risteykseen. Tuota tietä mentiin jokunen kilsa, niin tuli mummolantien risteys. Mutta nyt siellä mummolassa ei ole enää niitä entisiä rakennuksia tai paikkoja, joten matka jatkuu risteyksen ohi kohti Kajaania. Ylitetään silta Oulujärven ja Kiehimäjoen jokisuiston kohdilta ja sillan vieressä menee toinen silta, rautatiesilta. Ohitetaan vielä Meteli, siis paikka nimeltä Meteli. Hiljaista ja rauhallista siellä on. Illalla vielä 11,63 km kevyttä hölkkää upeassa ilta-auringossa. Juoksu on niin nautintoa :) Päivän saldo 23,75 km ja kokonaissaldo 156,24 km. Toisella lenkillä ohitetaan Vartiuksentie, joka johtaa Vartiuksen raja-asemalle ja siitä Venäjän puolelle  Kostamukseen. Stoppi Tololanmäentien kohdalla, mitä pitkin pääsee Kontiomäkeen, missä serkut asuivat aikoinaan. Tästä jatketaan huomenna jäljellä olevat kilometrit ja jossakin vaiheessa saavutaan määränpäähän Kajjjaaniin kolomella jiillä :) Iltahommat ja unta palloon.

Sunnuntaiaamu. Reissun viimeiset pari etappia edessä ja upea aurinkoinen päivä tulossa :) Aamupäivästä kevyttä hölkkää ja välillä pikku pyrähdyksiä. Ihailitiin tuttuja maisemia 13,70 km verran ja stoppi Kirkkoahontien paikkella. Alkuillasta reissun viimeinen etappi kevyttä hölkkää kohti Kajaania. Poiketaan Vitostieltä vanhalle Vitostielle. Heinisuontien risteys ja tästä pitäs, jos serkkujen kotiin oltas matkalla. Matka jatkuu kuitenkin kohti keskustaa. Viimeisen etapin pituus 11,39 ja ollaan perillä Kajaanissa ja tarkelleen ottaen Kuntokadulla Kajaanissa. Vimpelinlaakson yleisurheilukentän porteilla :) Päivän saldo 25,09 km ja kokonaissaldo 181,33 km. Mahtava reissu ollut. Nyt naatitaan :) Mitään väsymystä saati kolotusta ei vieläkään missään. Mutta huomenna olkoon silti lepopäivän paikka.

Yhteenveto:

Päivä 1       26,06 km
Päivä 2       28,41 km
Päivä 3       27,94 km
Päivä 4       25,63 km
Päivä 5       24,45 km
Päivä 6       23,75 km
Päivä 7       25,09 km

Yhteensä   181,33 km

Aikaa tähän reissuun meni yhteensä 16 tuntia 42 minuuttia ja 28 sekuntia.
Reissun päätyttyä perillä onnellinen lomamatkaaja :)Nyt voikin alkaa miettiä, että minne juoksis kesälomalla? Ja silloin vois viikon aikana rikkoa tuon 200 km, kun ei se nytkään jäänyt kauas... :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti