sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Ruuneperin torttua, jerkkua ja orastavaa lonkkakipua

Viikolla 6 tuli syötyä ainakin kolome ruuneperin torttua, munkkia, viineriä, leetapullaa ja dallaspullaa. Eli hyvin on tämä ruokapuoli mulla kunnossa ja ennenki oon kuullu, että tortun ja munkkien tahi muunlaisen pullan voimalla pääsee pitkälle ja kovaa! Näinpä ne kuuluvat minun ruokavalioon joka viikko ja sen kyllä näkee...vai?  :) Ens viikolla teemana on varmaan laskiaispullat eri muodoissa. Eli mantelimassaa vai hillua? Kermavaahtoa pittää joka tapauksessa olla ja reilusti. Tuossa meikäläisen työpaikan lähellä on hyvä lounaspaikka, Cafe Bisketti, missä tulee lounaalla aina nautittua jälkiruokakahvien kanssa jonkin sortin känttyä. Sinne on toimistolta matkaa noin 50metriä, joten ihan kävelemällä sinne aina meen, kun on tätä kestävyystreeniä tullu tehtyä. Pikkusen kyllä houkuttaa myös toinen "lounaspaikka" siinä  toimiston lähellä, Oluthuone Leskinen. Siellä aattelin tässä kesän tultua joku päivä testata keittolounasvalikoimaa. Silloin ei syödä pullaa! Sinne on matkaa toimistolta 10m. Ajattelin kävellä.

Viikko 6 oli ohjelman mukaan määrällisesti kevyempi, mutta viikko piti sisällään 2 tehotreeniä, jotka molemmat oli tarkoitus juosta hallissa. Muutaman hallitreenin kokemus on sellainen, että tuolla hallissa saa tehtyä tehotreenit "kesäkelissä" ja vauhdit ovat vaan yksinkertaisesti paremmat mitä ulkona liukastellessa. Vaikka minulla onkin ollut jo toista talvea käytössä Icebugin nasturit, niin minulle tuottaa välillä suuria ongelmia saada niillä  kunnon pitoa vedoissa. Vielä viime talven vauhdeissa pito riitti, mutta nyt vauhtien kasvettua, välillä askel vaan sutii tyhjää. Nastureissa kaikki nastat tallella ja niiden kunnolla ei tuota voi selittää. Toinen vaihtoehto on, että minun juoksutekniikassa on jokin virhe, mikä aiheuttaa tuon. Mutta kun ei pääse näkemään omaa juoksua, niin hankala analysoida omien tuntemusten perusteella, johtuuko ongelma tuosta. Viimeinen vaihtoehto on, että mulla on vaan liikaa jerkkua reisissä ja nastureiden ominaisuudet ei vaan riitä tässä yhdistelmässä. Paremman vastauksen puuttusessa, kallistun tuon viimeisen vaihtoehdon kannalle ;) Niin sen täytyy olla!

Eli hallitreeneissä saa todellakin paremmin vauhtia ja tehoja irti, mutta yksi ongelma tähän hallijuoksuun liittyy. Siis ainakin pari ongelmaa. Olen huomannut jo muutaman hallitreenin perusteella sellaisen ongelman, että minulla kipeytyy tuossa hallijuoksussa vasen lonkka. Eli kun kierretään sitä rinkiä ja kurveissa isompi paine aina vasemmalla jalalla, niin nähtävästi se kipeyttää aina tuota lonkkaa. Treenin jälkeen illalla kipu pahimmillaan, mutta onneksi ei mitään pahempaa ja pitempi aikaista vaivaa aiheuta. Kevyttä venyttelyä ja kipulääkettä, sillä pärjätty tähän asti. Mutta täytynee vissiin varata aikaa hierojan käsittelyyn. Tähän liittyen yks juoksukamu tuumasi oivallisesti  "Tunti tuskaa tiedossa" :D

Toinen ongelma tuon hallijuoksun suhteen on, että välillä siellä on vähän turhan paljon ruuhkaa radoilla, kun eri laijien harrastajia pyörii siellä illalla. Mutta tämän kanssa kyllä pärjätään ja tämän takia ei tarvitse varata aikaa hierojalle tahi muuhun käsittelyyn. Joskus vaan riittää, kun laskee kymmeneen ja sillee... :)

Treenit

Viikon 6 maanantaille ohjelmassa luki LEPO tai korkeintaan 45min kevyt lenkki. Kun pitkästä aikaa keli oli sellainen, että oli mahdollisuus juosta hyvin auratulla reitillä, niin ei tarvinnut kauaa miettiä töiden jälkeen, mitä tekee. Juoksukamat päälle ja lenkille. Ja olikin viisas päätös lähtä heti, kun lenkin loppupuolella alkoi taas tulla taivaalta valkoista tavaraa, jonka tulo mun puolesta riittäs jo tälle talvee. Toivotaan, ettei Mr Mallorcan pari vuotta sitten lanseeraama letkautus "Suomessa se vaan talvi jatkuu ja luntakin on metri satamatta" toteudu tänä vuonna. Pikkusen meni ylitöiksi tämä lenkki. 49min30sek juoksua ja 8,5km.

Tiistaina oli ohjelmassa kevyehkö vetoharjoitus Ouluhallissa, 10x200m (yht 2000m) rentoja vetoja noin 1-2min palauttelulla. Kun tein treenin hallissa 304m pitkällä radalla, niin muokkasin sitä niin, että tein vedot yhden kiekan eli 304m mittaisina ja vetojen välissä yksi kierros palauttavaa hölkkää. Jotta kokonaisrasitus pysyi suunnitellussa, tein vetoja 7x eli yht 2128m. Kyllä tuo pitävä alusta on vaan niin nannaa! Mukavan rennosti irtosi vauhdit vedoissa. Kierrokset menivät 61-68 sek välille eli vauhdit vedoissa 3:20-3:50 min/km välillä. Sykkeetkin pysyivät hyvin maltillisilla tasoilla 165-170 eli varastoon jäi vielä paukkuja kovempiinkin vetoihin. Tuohon aiemmin mainitsemaani ruuhkaan radoilla liittyen, toinen vetokiekka oli hitain. Vedon aikana joutui pysähtymään kokonaan. Jonkun jalkapalloporukan koutsit pukkaili maalia siinä juoksuratoja pitkin ja tukkivat sillä maalilla radat kokonaan. No en ollut ainoa, joka joutui siinä kohtaa vetämään liinat kiinni. Ihime potkupalloporukkaa tollaset ;D Alku- ja loppuverkkojen kanssa treeni kokonaisuutena 40min ja 7,9km.
Tämän treenin jälkeen illasta lonkkakipu pahimmillaan.

Keskiviikkona lenkin alussa vielä pientä kipua tuossa vasemmassa lonkassa, mutta kevyt ja palauttava hölkkä avasi hyvin paikkoja, ja lenkin jälkeen lonkassa ei juurikaan mitään ongelmia. Illalla vielä hyvät venyttelyt, niin saa auki niitä pikku jumeja, mitä tuo hallijuoksu saa aikaan. Lenkki kevyttä ja rentoa perushölkkää 42:40min ja 7,66km. Sykkeet mukavasti alhaalla. Pitkästä aikaa oli kunnon pakkaskeli, -16 astetta ja väylät hyvässä kunnossa.

Torstaina illalla kevyt pk-lenkki 45:50min ja 8km.

Perjantaille ohjelmassa viikon kovin setti ja suunnitelmissa oli mennä halliin tekemään tämä treeni. No kävikin ilmi, että tuo Ouluhalli oli varattu koko viikonlopun jonkun fudisturnauksen vuoksi. No entisenä futarina suotakoon niin, että nämä junnufutarit saa vallata tuon hallin omaan käyttöön viikonlopuksi. Näin ollen edessä vetotreeniä ulkona, vaikka vielä viime viikolla vakuuttelin, että kevääseen asti teen nämä treenit hallissa. Eipä vaan tullut silloin otettua huomioon näitä tilanteita, kuin tuo halli on jossakin muussa käytössä. Settinä 1x3000m, 2000m, 1000m ja 2x500m / 3min palauttavaa hölkkää vetojen välissä. Ilma -12 asettta pakkasta. Tiet ihan ok kunnossa, mutta toisen vedon aikana yks auto koukkas pihasta eikä yhtää väistäny mua. Piti hypätä tien sivuun, ettei tuu päälle. Ja siitä kun selvittiin, alkoi hyvä pätkä suoraa pyörätietä, jonka oli sitten tukkinut traktorimies lumilinkonsa kanssa. Siinä se körryytteli eteenpäin, eikä yhtään vissiin kattonu peileihin, kun takaa tulin tai sitte se ei vaan ollu juoksu-urheilun ystävä ;) Piti kiertää lumihangen kautta ohi....No muutama sekka tuossa hävittiin, mutta ihan hyvä veto siitäkin tuli. Kaikki vedot meni suunniteltua vauhtia kovempaa, vaikka todellakaan pito ei ollut paras mahdollinen nytkään. Sutii vaan välillä liikaa. Mutta kait nuo hallitreenit auttaa kehittäämään vauhteja nyt talvikaudellakin, kun ulkonakin kulkee vedot kovempaa kuin koskaan. Koko treeni alku- ja loppuverkkojen kanssa yhteensä 1h 3min ja 12,5km.

Lauantaina lepopäivä.

Sunnuntaina pitkä lenkki aamupäivästä juostuna. Pikkusen tuli juostua normia kovempaa ja kovemmilla sykkeillä tämä pitkis, mutta siltikin mukavan rentoa ja helppoa juoksua oli. 1h47min ja 20km.

Kokonaisuutena viikko 6 juoksun osalta: 5h 48min ja 64,6km

Ensi viikolla taas hallitreeniä ja määrät kasvaa hieman tästä viikosta.


8 kommenttia:

 1. Hyvä Kari! Ja kyllä pulla miehen tiellä pitää :) Tsemppiä tulevaan treeniviikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se menee Miia :) Kiitos ja sinne myös tsemppiä treeniin. Kohta ollaan jo keväässä ja alkaa löytyä tossujen alta parempaa pitoa!

   Poista
 2. Hjuva viikko ollut sinulla Kari ;) Reilu kymmenen tuntia on täälläkin tällä viikolla laitettu tossua toisen eteen tai viereen --riippuen lajista:))
  -Minna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla ollu Minna hieno viikko ;) Kyllä keväällä ja kesällä kulkee..oli laji sitte mikä vaan :)

   Poista
 3. Tuttu tunne, kun radalla on ruuhkaa. Mun rata on vaan täytetty vedellä. Aamulla 06:30 treenit saa tehdä aika rauhassa. Klo 07:15 pitää hieman varoa, kun eläkeläiset menevät vesijumppaan :)Illalla pitää mennä klo 19:00 jälkeen, että treenit saa tehtyä niin, kuin ne itse halusi...Muistahan syödä lättyjäkin;) Siihen sitten kermavaahtoa ja hilloa. Nam!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti vinkistä jani ;) pitää testata ens viikolla...

   Poista
 4. Hienoa Kari! Mie vaan haaveilen täällä pullista, onneksi on itsekuria sen verran, että en sortunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se haittaa Tuija, vaikka välillä sortuu, kunha ei jää tavaksi :)

   Poista