sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Kesäkeliä hallissa ja rämpimistä ulkona

Viikolla 5 päästiin palaamaan takasin juoksun ja treenin pariin viikon sairastelun ja makoilun jälkeen. Ja viikon teemana oli testata juoksua hallissa kesäkelissä versus juoksu ulkona kelissä kuin kelissä.

Viikko käynnistettiin maanantaina rennolla juoksulenkillä Ouluhallin radalla. Juoksu tuntui alusta asti ihmeen helpolle ja menin ihan fiiliksen mukaan, kun ei tiennyt vauhdeista mitään enkä seurannut myöskään sykkeitä. Matkanmittaukseen käytin Garminin LAP-toimintoa ja otin kierrosajan jokaisen 304 metrin kierroksen jälkeen. Tai siis tarkoitus oli. No jossakin vaiheessa näytti jääneen painamatta LAP-painiketta kierroksen jälkeen ja näytti menneen välillä yhteen putkeen 3 kierrosta, ennen kuin olin muistanut painaa LAP-painiketta. Tiedä mikä muistikatko tullu...vai oisko ollu jotain "häiriötekijöitä" sotkemassa keskittymistä :) Maanantain treeni kaiken kaikkiaan juoksua 40min 50sek ja 8,2km. Sykkeet hieman pk-sykkeitä korkeemmat, mutta ei se  haittaa kunhan ei  tavaksi tuu :) Juoksun päälle vielä vajaa vartti keskivartalotreeniä siinä juoksuradan varrella. Täytyy kyllä todeta,  että on hienoa, kun Oulussa on tällänen treenipaikka.

Tiistaina ohjelmassa vetotreeniä ja paikkana edelleen Ouluhalli. Aloittelin treeniä vasta puol kasin jälkeen, kun toiveena oli, että saisi juosta ilman, että tarvii hirveenä varoa tai väistellä muuta porukkaa. Ei ihan menny suunnitelmien mukaan. Paljon tuntuu olevan joukkueita treenaamassa tuolla hallissa iltasinkin ja välillä oli vaan rata niin tukossa, että piti mennä joku kurvi muun porukan jatkona, kun jokainen rata oli tukossa. Mutta ei tuo pikku ruuhka treeniä pilannut. Onnistuneen treenin sai silti tehtyä. Hieman kevensin vetotreeniä suunitellusta, koska ei viitsinyt vielä alkaa raastamaan  liikaa sairastelun jälkeen. Vedot 6kierrosta, 5kierrosta, 3kierrosta ja 3kierrosta 304metrin pituista rataa ympäri. Vetojen välissä 2kierrosta palauttavaa hölkkää. Alkuverkat ja loppuverkat normisti. Treenin kokonaiskesto 49:38 ja kokonaismatka 10,03km. Treenin päälle vielä vajaa vartti keskivartalotreeniä juoksuradan varrella.

Keskiviikkona siirryttiin hallista ulos ja ohjelmassa kevyt lenkki raskaissa olosuhteissa. Kunnon lumimyräkkä illasta ja välillä vastatuulessa satoi vaakasuoraan lumihilettä kasvoille ja silmiin, niin ettei pystynyt kunnolla pitämään silmiä auki. Eipä ollu vielä tälle talvea ollu tällästä ihan vastaavaa juoksukeliä. Ja siinä tuli mietittyä, että kummasta juoksusta sitä nauttiikaan enemmän, juoksusta tuolla hallissa vai tuosta juoksusta ilmojen armoilla lumimyräkässä? Vaikka tuo keli oli suht raskas, niin pintakaasulla juostessa lenkki pysyi kevyenä myös tuossa kelissä. Lenkin kokonaiskesto 46min ja juoksumatkaksi tuli 7,8km. Lenkin jälkeen niin fiilis,että kyllä juoksu ulkona kelissä kuin kelissä voittaa hallijuoksun, mutta eipä silloin vielä tienny, mitä loppuviikosta oli tulossa.

Torstaina märkää ja loskaa, mutta siltikin oli niin mukava juosta, kun ei ollut sellaista myräkkää kuin edellisenä päivä. Olin fiilistelemässä tuolla rantareitillä, missä juostaa keväällä Terwassa. Rentoa ja helppoa juoksua 1h 3min ja reilut 11km. 

Perjantain ohjelmassa reipasvauhtinen lenkki ja tavoitevauhtina se, mitä olisi tarkoitus lähtä juoksemaan kevällä Terwassa koko matkaa. Lumipyry ja lähes auraamattomat pyörätiet eivät todellakaan ole paras yhdistelmä reipasvauhtiseen juoksuun. Alusta lähtien raskasta menoa eikä missään vaiheessa saanut puristettua vauhteja sinne, missä niiden olisi pitänyt olla. Sykkeet koko matkan normia korkeemmat. Ja tämän lenkin jälkeen palattiin takasin ajatukseen, missä mitkäkin treenit kannattaisi tehdä. Tämä treeni olisi pitänyt juosta hallissa. Vaikka niin,  että lämmittely ja loppuverkka ulkona, mutta tuo reippaan osuus eli 14km hallissa pitävällä alustalla. Koko treeni 1h23min ja 16,3km. Reippaan vauhdit 20sek liian hidasta suunniteltuun nähden.

Lauantaina lepopäivä.

Sunnuntaina  ohjelmassa puolipitkä lenkki, mikä tarkoittaa minun ohjelmassa 1h30min-1h45min lenkkiä. Lähtö lenkille aamupäivästä ja  taivaalta pyritti jälleen kerran sankasti uutta lunta. Reitti, mitä lähti juoksemaan oli täysin auraamaton ja nilkoja myöten lähdettiin kahlaamaan lumeen. Missään vaiheessa ei pystynyt juoksemaan rennosti, vaan koko matkan joutui miettimään askelta, kun tuntui, että jos vähänkään ote herpaantuu, niin askel nuljuaa. Siltikin lenkin jälkeen fiilis oli, että nämä pidemmät lenkit on sellasia, että ne haluan juosta jatkossakin ulkona, oli keli ja alusta sitte mikä vaan. Parin tunnin kiertäminen hallissa 304metrin rinkiä ympäri ei kuulosta houkuttelevalta tässä tämänkään päivän kelissä. Sunnuntain lenkki kokonaisuutena 1h44min ja 17,6km. Sykkeet hieman koholla, mutta pk-alueella pysyttiin.

Lyhyt yhteenveto ja johtopäätös tämän viikon treeneistä:
- jatkossa kaikki  kovat treenit ja reippaat lenkit hallissa kevääseen asti
- kaikki muut treenit edelleen ulkona
- ulkotreenit lumessa, loskassa ja sohjossa ovat samalla hyvää tekniikkatreeniä, kun joutuu miettimään omaa juoksutekniikkaa koko ajan
- lisäksi ne ovat oivallista voimatreeniä, jos ei ole sillä viikolla ehtinyt tekemään kunnon jalkatreeniä

Eli näillä mennään jatkossa!

Viikko 5 kokonaisuutena juoksua 6h27min ja 70,97km. Hyvä ja ehyt treeniviikko sairasteluviikon jälkeen.

Ja nyt evästä naamaan ja pikku venyttelyt päälle. Ens viikolla juostaan taas...hallissa ja ulkona... :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti