sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Se tulee sittenkin!

Kesä siis. Viime viikot on koeteltu kyllä uskoa kesän tulosta, mutta mennyt viikko oli sellainen, että lumet katosi lähes kokonaan. Eikä haittaa yhtään! Eilen aamusta taas räntäsadetta yritti, mutta ei se talvi enää mahda mitään kesälle! Tänään sai jo kunnolla nauttia auringosta ja lämmöstä. Lenkin päälle syödä ulkona terassilla ja juoda kaffet päälle. Ja aurinkotuolissa istuskella ja miettiä mennyttä treeniviikkoa ja suunnitella tulevaa.

Kulunut kevät on mennyt alkuvuoden vaivojen jälkeen enemmän kuin hyvin. Maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin määräjakson aikana juoksua rapiat 500km. Mennyt viikko alettiin pikkusen vähentää määrää. Tarkoituksena pikkuhiljaa alkaa nostaa tehoja kovemmissa treeneissä. Viime aikoina olen tehnyt kovempina treeneinä kolmea eri treeniä. 4x2000m+2x1000m/3min treenissä on haettu vauhtikestävyttä ja 20x200m/200m tai 20x 1min/1min treenissä on ollut kyse enemmän nopeuskestävyystreenistä.

Nopeuden merkityksestä olikin hyvä kirjoitus uusimmassa Juoksija-lehdessä: "Janne Holmén/ Tarvitseeko maratonjuoksija nopeutta". Tämän kirjoituksen hyvä oppi on sana MALTTI. Tämän olen yrittänyt muistaa omissa vauhti- ja nopeuskestävyystreeneissä, varsinkin nyt kun ollaan siirrytty liukkailta alustoilta pitävämmälle asfaltille. Ja erityisesti sen takia, kun alla on raskas määräjakso. Näitä samoja seikkoja painottaa myös Janne omassa kirjoituksessaan. Lukemisen arvoinen teksti niille, jotka eivät ole vielä siihen perehtyneet.

Kuluneella viikolla kilsoja tuli huomattavasti vähemmän kuin mitä edellisillä viikoilla juostu. Alkuviikosta pientä väsymyksen merkkejä lihaksissa, mutta tiistain vauhtikestävyystreeni kulki silti malttivaihteella hyvin.  Perjantaina kympin reipas lenkki ja muut lenkit rauhallista perushölkkää. Kilsoja kertyi tälle viikkoa 70 kpl.

Nyt oiskin sitten edessä viikko valmistautumista kympin kisaan Iissä. Pikkusen on vielä hakusessa, mitä vauhtia uskaltaa lähtä yrittämään. Ja tokihan myös kisapäivän keli voi siihen vaikuttaa. Oiskohan jo shortsikeliä tarjolla ens viikonloppuna? Viime vuoden loppupuolella tuli juostua kolme kertaa tuo kympin testijuoksu ja silloin paras noteeraus oli 43:15 min. Eli otetaan nyt tavoitteeksi PB ja eiköhän se sieltä tule, jos vähänkään nuo treenivauhdit saa kisaan siirretttyä. Nyt malttivaihteella tehty vauhtikestävyystreenit 3:50-4:10 vauhdeilla ja lyhemmät nopeuskestävyystreenit 3:30-3:45 vauhdeilla. Viime perjantain rento reipas kympin lenkki kulki 4:20 vauhdilla.

Eli alle 43min menee kyllä, mutta alle 42 min tai vieläkin kovempaa? Meneekö?

No ens lauantaina ollaan viisaampia tämän suhteen.


9 kommenttia:

 1. Saattais mennä alle 41 jopa. Kisatossut jalassa, shortseissa ja kunnon kirityksellä vauhti nousee kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta Matti, että kummasti saa itestä enempi irti, kun on kunnon kiriapua tarjolla. Ja sitä tuolla varmasti piisaa...

   Poista
 2. Maltti on hyvä meille kaikille. Onnea ennätysjahtiin, sitä samaa lähden itsekin tavoittelemaan :) Toivotaan, että kaikki sujuu ongelmitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea sinnekin Seija :) Oot sitte ite myös Iissä juoksemassa. Hienoo!

   Poista
 3. Minäkin huomasin, että Oulussa on jo melkein kesä. Olin siis viikonlopun siellä. Tällä hetkellä istun junassa matkalla etelään, jossa on toivottavasti vielä enemmän kesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eiköhän se kesä ole siellä etelässäkin Asta :)

   Poista
 4. Alle 40min on ihan realistinen tavoite, ei muuta ku nelosen tahti heti alusta päälle ja annat mennä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Make: Ei nyt mopolla mahottomia sentää :) Onha tuo tavoitteena kyllä, mutta ejkä joskus myöhemmin. Mutta nelosen tahtia kyllä lähtään menemään alusta. Katotaan miten pitkään jaksaa mennä sitä :) Oisit kyllä saanu olla juoksemassa ja antamassa kunnon kiriapua tuolla!

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista