maanantai 28. lokakuuta 2013

Pohdintaa sarjan vaihtumisen kynnyksellä

Kisakausi 2013 on taputeltu ja ura M45-sarjassa ohi. Berliinin kisasta kulunut aikaa kuukausi ja hyvin ehtinyt pohtia mennyttä kautta. Vuosi takaperin olin tilanteessa, jolloin takana oli onnistuneita kisoja ja uusia ennätyksiä puolikkaalla ja koko maratonilla. Muita matkoja en ollut juossut. Silloin pyöri mielessä ajatus, mistä saadaan vielä lisää vauhtia ja kestävyyttä. Ja ajatus siitä voiko kohta viiskymppinen ukko enää haaveilla kovin kummosista tulosparannuksista. Että oisko sittenki pitänyt aloittaa tämä juoksuhomma aiemmin? Vasta reilun vuoden juoksut oli takana viime syksynä. Kulunut kausi 2013 on osoittanut itselle sen, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa tätä upeaa harrastusta.

Vuosi takaperin omaan harjoitteluun tuli lisämausteena mukaan Iin testijuoksut. Eka kympin kisa itsellä. Aika oli jotain 43min ja risat. Samoissa karkeloissa olin mukana myös marras- ja joulukuussa. Tammikuussa ensimmäinen hallikisa 5000m matkalla. Huhtikuussa juoksin vielä kerran Iin testijuoksuissa kympin kisan. Kesäkuun 2013 aikana olin juoksemassa neljä kertaa Illin vitosella. Loppukesän aikana juoksin pari muutakin kisaa lyhemmillä matkoilla. Jälkeenpäin ajateltuna kaikki nämä kisat ovat olleet todella olennainen osa omaa harjoittelua ja olennainen osa sitä, että tuloskehitys jatkui myös vuonna 2013. Kympin ennätys parani tuosta lokakuun 2012 ensimmäisestä kokeilusta noin 4 min kauden 2013 aikana. Puolikkaan ennätys parani 7 min ja koko maratonin 19 min.

Tämä hyväksi ja toimivaksi koettu harjoittelun osa tulee varmuudella säilymään harjoittelussa mukana myös tulevana talvena. Ja tätä harjoittelua on jo aloitettu, kun reilut viikko sitten olin juoksemassa jänisjuoksijana Cooperintesti-tapahtumassa Ouluhallissa. Ensimmäinen jänistely 2400m ryhmälle oli itselle hyvää alkuverkkaa ja kun se 12min sessio oli juostu, niin lähes välittömästi perään oli vuorossa toinen jänistely 3000m ryhmälle. Siinä juoksu oli todella mukavaa ja helpon tuntuista. Todella hyviä harjoituksia oli molemmat 12min sessiot. Jatkoa näille hallijuoksuille on tiedossa jo tulevan viikon torstaina, kun ensimmäistä kertaa juoksen 1500m matkan. Ja loppuvuoden aikana juostaan hallissa myös muitakin matkoja, jotka ovat kaikki itselle uusia (3000m, 800m ja 400m). Eli uusia ennätyksiä on tiedossa joka matkalla :) Joka kerta ajattelin lähtä juoksemaan ja tekemään hyvää harjoitusta mukavassa samanhenkisessä juoksuporukassa. Ajat on sitten mitä on. Niitä en mieti tässä vaiheessa yhtään. Pitää saada ensin pohjille jokin tulos, mitä voi lähtä sitten myöhemmissä juoksuissa parantamaan. Ja tämän viikon lauantaina alkaa myös Iin testijuoksujen sarja, mikä kestää kevääseen 2014 asti. Sielläkin ollaan juoksemassa.

Ja yhden kivan lisän näihin tuleviin kisoihin tuo se, että minulla vaihtuu nyt sarja. Eli jo nyt siirrytään juoksemaan M50-sarjaan, vaikka virallisesti tuo 50v tulee mittariin vasta huhtikuussa. Mahtava talvi on taas edessä!

Mutta jotta näitä kisoja pystyy juoksemaan nyt talvellakin, niin tärkein asia on huolehtia nyt pohjista. Niistä pohjista, joiden päälle rakennetaan sitä kisakuntoa sitten tulevana suvena. Talvikauden kisat ovat vain harjoituksia eikä niitä varten valmistauduta kuten "oikeeseen" kisaan. Suurin osa juoksusta tulevana talvena tulee olemaan pitkää hidasta peekoojuoksua. Se on se osa, missä itsellä on vielä paljon tekemistä. Loppukauden kaksi viimeistä kisaa (Ylivieska ja Berliini) osoittivat sen, että vaikka vauhdit onkin parantuneet paljon, niin kestävyyspohja ei ole vielä sitä, mitä vaaditaan, jotta tulosten kehittyminen voisi jatkua ensi kaudellakin.

Toki peruskunnon eteen töitä tehtiin viime talvenakin ja uskon sen olevan selitys sille, miten minulla löytyi vauhteja niin hyvin heti keväällä lumien sulettua. Maaliskuussa 2013 tein oman viikkokilsa ennätyksen, kun juoksin yhden viikon aikana 181km. Sen jälkeen juoksin vielä muutaman viikon ajan yli 100km viikkoja ja sitten aloin vähentää määriä ja pyöräteiden sulettua nostaa pikku hiljaa vauhteja. Kesällä kisakausi oli niin tiivistä ja yhtä hyvää peruskuntojaksoa en silloin enää saanut tehtyä. Tämä oli seikka mikä näkyi sitten loppukauden suorituksissa. Rakennettu peruskunto syötiin alku- ja keskikesän kisoissa. Ihan syksyyn asti se kunto ei riittänyt. Eli töitä riittää tällä saralla vielä.

Kuluneen lokakuun aikana olen juossut varmaan noin 95 % lenkeistä hitaasti. Kilomertrejä lokakuulle tulee noin 300km, mikä on ihan hyvä määrä ottaen huomioon sen, että syyskuun lopussa juoksin maratonin. Eli todella nopeasti pystyin palaamaan harjoitteluun ja kun tehot pysyneet alhaalla, kaikki lenkit on tehty ilman mitään ongelmia. Tällä tyylillä tullaan jatkamaan myös marras-joulukuu ja määrät tulevat vielä hieman kasvamaan tuosta. Mutta tehot pysyvät edelleen alhaalla. Revitellään näissä talvikauden kisoissa, mutta muuten keskitytään peruskunnon kehittämiseen.

Ohjelmaan tulee myös voimaharjoittelu. Jalkojen voiman kehittäminen, keskivartalotreenit ja yläkropan vahvistaminen punnerruksilla ja leuanvedoilla. Keväällä pitää mennä 20 leukaa vähintään.

Niin ja vielä yksi kiva lisämauste tulevaan syksyyn tiedossa marraskuussa. Veteraanien leiri! Tiedossa monipuolista treeniä (liikkuvuutta, tekniikkaa, voimaa, nopeutta, kehonhuoltoa, syvävenyttelyä yms.)

Addun kampetta päälle ja lenkille :)
Niin ja se mikä myös antaa virtaa talven treeneihin on tiedossa maaliskuun lopulla. Tämän eteen jaksaa lähtä lenkille, vaikka satais räntää tai ois pakkasta -30 astetta. :)2 kommenttia:

  1. Hurjaa kehitystä, huikeita juoksukilometreja ja hienoja tavoitteita! Loistavaa! :) Onnea saavutetuista suorituksista ja tsemppiä tulevaan! Kyllä me vielä joskus juostaan jossain yhdessä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi :) Varmasti juostaan yhdessä joku kerta! Nyt säki paat ittes kuntoon, niin ens kesänä pääset kisailee sinäkin :)

      Poista